Puntti blogi - Miksi liikun ja onko sillä merkitystä?

23.07.2023

"Motiivi (lat. motivus, "liikuttaja") tarkoittaa vaikutinta eli syytä tietyn asian tekemiseen. Motiivit liittyvät haluihin ja tarpeisiin ja ne ovat läsnä kaikessa ihmisen toiminnassa. Vaikutin on toiminnan psyykkinen syy. "

Lähde Wikipedia


Kaikkeen tekemiseen liittyy motiivi, syy miksi teemme mitä teemme. Liikuntaa on monenlaista ja syitä liikkumiseen yhtä paljon kuin liikkujia. Seuraava kirjoitus sisältää subjektiivisia huomioita oman työni ja opiskeluni varrelta.


Onko päämääränä jonkin asian lisääminen vai vähentäminen?

Valmentajan näkökulmasta olen iloinen jokaisesta liikkujasta. Vielä iloisempi olen kun kuulen liikkujaa liikuttavan motiivin, joka on liikkujalle rakentava eikä hajottava.


Rakentavalla motiivilla tarkoitan syytä, jonka päämääränä on positiivinen (+) lopputulos, saadaan jotakin lisää. Hajottavalla motiivilla tarkoitan syytä, jonka päämääränä on jonkin negatiivisen poistuma (-) lopputuloksena, jotakin on siis vähemmän.


Esimerkki rakentavasta motiivista: Liikun, koska siitä tulee hyvä olo ja harrastukseni on hauska! Jaksan paremmin arjessa ja nukun hyvin.

Esimerkki hajottavasta motiivista: Liikun, koska minulla on terveyshaitta, josta pääsen eroon liikkumalla.


Kumpikin esimerkki saattaa saada liikkujan liikkumaan saman tuntimäärän saman harrastuksen parissa, jos tarkastellaan yksittäistä viikkoa.


Kuitenkin huomioideni mukaan liikkuminen jatkuu pidempään liikkujalla, joka kokee saavansa harrastuksestaan jotakin positiivista lisäksi elämäänsä. Se käy järkeen, eikö? Harrastus on jotakin mitä teemme vapaa-ajallamme, vapaaehtoisesti ja usein maksamme siitä. Tuntuisiko mielekkäämmältä käyttää aika, raha ja vaiva tekemiseen, josta nauttii, jonka parissa on hauskaa ja josta saa itselleen jotakin? Vai käyttää aikaa, rahaa ja vaivaa siihen, että pääsemme eroon jostakin ja samalla tekeminen on epämiellyttävää ja vastentahtoista?

(Tässä kohtaa hyppäsimme tekemisen syistä jo hieman myös tapaan liikkua, mutta jätetään se tässä kohtaa vain pieneksi sivujuonteeksi :))


Liikunnalla on terveysvaikutuksia ja mitä pidempään liikumme säännöllisesti sitä suuremmista terveyshyödyistä saamme nauttia. Kuitenkin pelkkä tieto tästä ei useinkaan riitä liikuntaharrastuksen aloittamiseen tai harrastuksen jatkamiseen. Sen takia liikkujan on hyvä löytää itselleen vaikuttimet, jotka sysäävät liikkeelle tai pitävät liikkeellä.

Onko toinen syy liikkua parempi kuin toinen?


Ei.


Puntilla liikutaan monista eri syistä, hyvinvoinnin takia, jotta opittaisiin uusi taito mahdollisimman hyvin, jotta saisi nostettua mahdollisimman monta kiloa pään päälle, jotta nostaisi kilpailuissa mahdollisimman paljon, jotta olisi vahvempi tai jotta saisi ajatuksen hetkeksi pois muista elämässä meneillä olevista asioista.


Mikään syy tehdä painonnostoa tai muuten liikkua ei ole parempi kuin toinen. Tärkeintä on, että syy liikkua tuo liikkujalle jotain positiivista.


Puntilla emme arvota liikkujia motiivien (tai tavoitteiden) perusteella. Niin ei pitäisi tapahtua missään muuallakaan. Jokainen saa Puntilla tarvitsemaansa ohjausta ja tilat ja välineet ovat kaikkien käytössä samalla tavalla.


Miksi liikkumisen motiiveista pitää puhua ja kenelle sen pitäisi olla merkityksellistä


On enemmän sääntö kuin poikkeus, että kun saan yhteydenoton uudelta liikkujalta, se alkaa pahoittelulla. Pahoittelulla siitä, että ei ole aiemmin liikkunut. Pahoittelulla siitä, että haluaa liikkua vain sen takia, että voisi paremmin. Pahoittelulla, siitä että kokee olevansa heikko ja huonossa kunnossa.


Missään tapauksessa mitään edellä mainitusta ei pitäisi pahoitella! Ei sitä ettei aiemmin ole liikkunut; mitä sitten, mahtavaa, että se kiinnostaa nyt! Se, että haluaa liikkua voidakseen paremmin on aivan upea asia ja kaikki aloittavat jostakin.


Sen sijaan, että miettii miten heikko tai huonossa kunnossa on pitäisi olla ylpeä siitä miten rohkea on kun ottaa yhteyttä valmentajaan ja kysyy apua liikunnan aloittamiseen!


Liikkumisen motiiveista pitää puhua, koska niitä arvotetaan eri tavalla ja niihin liittyy leimoja. Haluan kilpailla, haluan olla terveempi, haluan mielekästä ajanvietettä. Kaikki nämä ovat mielestäni arvostettavia syitä liikkua.


Liikkumisen motiivilla pitäisi olla merkitystä, mutta vain liikkujalle itselleen.