Puntti blogi - Takakyykyn maksimi

20.08.2023


Tänään pureudumme takakyykyn maksimisuoritukseen. Takakyykyn maksimisuorituksella tarkoitetaan suoritetta, jossa takakyykyn kuorma on tekijälleen suurin mahdollinen, jonka kanssa hän pääsee kyykyn pohjaan ja takaisin ylös.

Huomioitavia seikkoja turvallisuus näkökulmasta


Maksimisuoritteita tehdessä on hyvä jos muitakin ihmisiä on paikalla. Vaikka on tottunut ja ansioitunut kyykkääjä voi aina sattua vahinkoja ja vahingon sattuessa on hyvä olla apua paikalla.


Jos ei ole kovin kokenut kyykkääjä on turvallisinta tehdä maksimisuoritukset ammattilaisen ohjauksessa. Kovin kokemattoman ei ole suositeltavaa maksimisuorituksia tehdäkään vaan ensin harjoitella oikeanlaisia asentoja, liikkumista ja kartuttaa voimaa.


Tangon tiputtamista harteilta taakse kannattaa harjoitella. Kuten muissakin nostoissa myös kyykyissä on turvallisuutta lisäävä seikka jos kyykyn suorittaja osaa omatoimisesti tiputtaa tangon harteilta taaksepäin, mikäli ei pääse kuorman kanssa ylös.


Alla esimerkki miten tanko tiputetaan harteilta.


Jos ei osaa tiputtaa tankoa taakse se ei tarkoita ettei maksimisuoritetta voi tehdä, mutta silloin apuun tarvitaan varmistajat. Varmistajia tarvitaan aina 2, 1 tangon kumpaankin päähän. Ainoastaa siinä tapauksessa, että varmistettava paino on varmistajan voimiin nähden sellainen, että hän pystyy nostamaan kuorman pois kyykkääjän harteilta ilman apua, pärjätään yhdellä varmistajalla.


Miten suoritus tehdään?


Huolellinen yleislämmittely on kaiken pohja! Puntilla yleislämmittelyyn kuuluu kattavasti erilaisia liikkeitä, jotka suoritetaan kehonpainolla, vastuskuminauhalla ja levypainolla.


Kun yleislämmittely on suoritettu, siirrytään liikespesifiiin lämmittelyyn. Mitä enemmän on kyykännyt sen paremmin tietää mitkä tietyt asiat itselle sopii parhaiten. Jos olet havainnut joitain keinoja itsellesi hyväksi ja toimivaksi, pidä niistä kiinni!


Seuraavassa esimerkki siitä miten voidaan edetä tyhjästä tangosta maksimikyykkyyn:


2x5 tyhjä tanko

3-5 30%

3-5 45%

3-5 60%

3-5 70%

2-3 80%

1-2 85-87%

1 93%

1 95-98%

1 102-105%

Jos otat tämän testiin jaa kyykkyvideo somessa ja tägää @ristikivenpuntti :)