Puntti blogi - Suorin jaloin hyppy

29.10.2023

Teetän painonnostajille ja toiminnallisen urheilun/CF harrastajille suorin jaloin hyppyjä yhtenä hyppäämisen variaationa. Tälläkin viikolla suorin jaloin hyppy löytyy Puntin viikko-ohjelmasta.


Miten suorin jaloin hyppy suoritetaan?


Jalkoja koukistetaan ponnistus vaiheessa normaalisti, mutta laskeutuessa (jos hypätään korokkeelle) tai ylittäessä (jos hypätään jonkin) yritetään pitää polvi mahdollisimman suorassa.


Alla olevalla videolla näet ensin suorituksen, jossa hyppy suoritetaan jalkoja ylityksen aikana koukistamalla ja sitten suorituksen, jossa jalkoja yritetään pitää mahdollisimman suorana ylityksen aikana.Miksi suorin jaloin hyppy?


Eniten kysytty kysymys tämän harjoituksen kohdalla on: Olivatko jalat laskeutuessa tarpeeksi suorat? Entä nyt? Tai nyt? Kuinka suorat niiden jalkojen kuuluu olla?


Polven ei kuulu lukittua suoraksi hyppääjän laskeutuessa jalkojensa päälle (vammariski). Tämä sanottuna, yritetään kuitenkin laskeutuessa (jos hypätään korokkeelle) tai ylittäessä (jos hypätään jonkin) yritetään pitää polvi mahdollisimman suorassa.


Harjoituksen varsinainen tarkoitus ei kuitenkaan piile suoralla polvikulmalla laskeutumisessa tai ylittämisessä. Harjoituksen tarkoitus on saada hyppääjä ponnistamaan enemmän. Usein pelkkä ajatus siitä, että jalkaa pitäisi saada suoristettua enemmän aiheuttaa sen, että hyppääjän ponnistaa enemmän. 


Ponnistinko ylöspäin vai koukistinko polvia enemmän? 


Toisinaan erehdymme luulemaan, että mitä korkeammalle jalka nousee sen paremmin ponnistimme.


Vasemman puoleinen kuva on otettu videolta, jossa hyppy suoritetaan jalkoja ylityksessä koukistaen ja oikean puoleinen kuva on otettu videolta, jossa hyppy suoritetaan mahdollisimman suorin jaloin ylityksessä.

Vasemman puoleisessa kuvassa kantapää on korkeammalla kuin oikean puoleisessa. Jos kuitenkin katsotaan lantion ja ylävartalon korkeutta, oikean puoleisessa kuvassa lantio ja ylävartalo ovat korkeammalla.

Tässä siis oppikirja esimerkki siitä miten ajatus suoremmasta (ei tässäkään täysin suora) jalasta saa hyppääjän ponnistamaan enemmän.


-Ina