Puntti blogi - Tempaus blokeilta

09.07.2023

Puntti blogin ensimmäinen kirjoitus

Tulemme jakamaan tänne viikottain paloja ja pohdintoja Puntin painonnosto- ja voimaharjoitteluohjelmoinnista sekä ajatuksia ja tietoiskuja harjoittelusta ja valmentamisesta.

Tempaus blokeilta

Tällä kertaa pureudumme harjoitukseen, jossa tempaus suoritetaan blokeilta polven päältä. Olemme Puntilla tehneet progressiota tästä harjoitteesta viimeiset 3 viikkoa. 

Lähtökorkeus polven päältä harjoittaa nostajan ponnistuksen räjähtävintä osaa sekä vedosta allemenoon siirtymistä. Mitä korkeammalla lähtöasento, sitä enemmän räjähtävyyttä vaaditaan, koska kiihdytykseen käytettävä matka lyhenee. Harjoituksen hyödyllisyyttä määrittää tietenkin myös se osataanko harjoitus suorittaa halutulla tavalla. 

Tangon levätessä blokkien päällä nostajan on mahdollista keskittyä tarkasti lähtöasentoon. Lähtöasento määrittää loppusuoritetta, koska siinä nostaja luo olosuhteet vedon suunnalle, lähteekö veto ylös vai kenties eteen? 

Seuraavaksi käymme läpi kaksi yleistä lähtösennon virhettä kun nosto suoritetaan blokeilta.

Ensimmäisessä kuvassa ylävartalo on liian pystyssä ja hartiat jäävät tangon taakse.

Seuraavassa kuvassa hartiat ovat tangon päällä ja jopa reilusta yli, mutta polvet ovat lonkkaa huomattavasti suorempana.

Näistä asennoista ylöspäin suuntautuvaan vetoon on hankalaa lähteä sillä suoraan ylöspäin ponnistaminen vaatii sekä polven, että lonkan koukistuksen ja riittävän yhtä aikaisen suoristumisen. 

Tämän voit itse testata vaikka heti ilman mitään välineitä. Asetu yllä olevissa kuvissa näytettyihin asentoihin ja yritä ponnistaa mahdollisimman korkealle ilmaan. 

Alla kuva lähtöasennosta, josta vedon suorittaminen ylöspäin suuntautuen on mahdollista. (Voit myös kokeilla hyppäämistä tästä asennosta ja verrata kahteen edelliseen asentoon.)

Kiitos kun luit Puntti blogin ensimmäisen kirjoituksen. Jos koit tämän hyödylliseksi, pysy kuulolla! Lisää on tulossa :)