Puntti blogi - Lämmittely ja harjoitukseen valmistautuminen

16.07.2023

Puntin treeneissä kiinnitämme erityistä huomiota harjoituksiin valmistautumiseen. Paitsi, että huolellinen valmistautuminen parantaa mahdollisuuksia harjoitusten onnistumiseen, se myös pienentää vammariskiä (Terveurheilija). 

Puntin treeneissä valmistavat harjoitukset on jaettu seuraaviin kokonaisuuksiin:


  • Yleislämmittely kuminauhalla
  • Yleislämmittely levypainon kanssa
  • Liikkuvuus ja voimantuottoharjoitus
  • Taitoharjoittelu jumppakepillä
  • Toisinaan vaihteleva taitoharjoitus


Yleislämmittelyn aikana on tarkoitus nostaa kehon ja kudosten lämpötilaa, valmistella verenkierto- ja hengityselimistöä harjoituksen vaatimalle tasolla sekä aktivoida lihakset. 

Liikkuvuus- ja taito harjoittella valmistellaan kehoa ja mieltä harjoituksen vaatimiin liikelaajuuksiin ja herätellään hermolihasjärjestelmää töihin, jotta asennot ja liikeradat tuntuvat luontevammilta kun aloitetaan varsinaisten harjoitusten tekeminen. 

Valmistavan osion taitoharjoittelu on hyvä tehdä huolellisesti. Kaikki huolelliset toistot (vaikkakin jumppakepillä tehtynä) kartuttavat taitoa, jota halutaan suorittaa myös suurempien kuormien kanssa. 

Lisää tietoa lämmittelystä ja jäähdyttelystä löydät Terveurheilija sivostolta https://terveurheilija.fi/harjoittelu/lammittely-ja-jaahdyttely/

Alla videolla kuminauhan kanssa tehtäviä lämmittelyliikkeitä, joita suosittelemme kokeilemaan oli kyse painonnostotreenistä, voimaharjoittelusta tai toiminnallisesta harjoittelusta!