Puntti blogi - Kyykky- ja vastaanottoasennot

12.11.2023

Kyykyn pohja-asento on äärimmäisen tärkeä asento painonnostajalle. Miksi? Siellä rakennetaan tempauksen ja rinnallevedon vastaanottoasennot. Kun teemme tempausta ja rinnallevetoa liikumme todella nopeasti. Usein jos kokonaissuoritteessa yritämme vaikuttaa vastaanottoasentoon jokin vastaanottoa edeltävä noston osa kärsii tästä. Usein myös nostajan vastaanottoasennot näyttävät kyykyn pohja-asennolta.


Nostajien asennot saattavat näyttää erilaisilta vaikka niissä täyttyisi hyvän pohja-asennon merkit, koska jokaisen yksilölliset mittasuhteet ja ominaisuudet vaikuttavat siihen miltä asento näyttää.


Minkälainen kyykyn pohja-asento palvelee nostoja?


Kyykkysyvyys (kaikissa kyykyissä) tulisi olla vähintään sama kuin matalin vastaanottoasento nostoissa. Ylävartalon pitäisi olla sen verran pystyssä kuin mikä on edullisin ylävartalon asento kyseiselle yksilölle nostoissa. Suhteellisen pysty ylävartalon asento helpottaa kuorman pitämistä pään yläpuolella, koska olkapäät ja yläselkä saavat pysyä neutraalissa ja vahvassa asennossa ja keskivartaloon suuntautuva kuorma tulee pääasiassa ylhäältä alaspäin. Ylävartalon pystyssä pitäminen saattaa olla hankalaa jos reisiluu on suhteessa pitkähkö ja lonkka ei aukea riittävästi ulospäin (jos tunnistat tämän suosittelen tekemään lonkan liikkuvuusharjoituksia sekä lonkan loitonnuksia voimaharjoitteluna esim. kuminauhalla.). Reisiluun ollessa suhteessa lyhyehkö tämä asento ei useinkaan aiheuta vaikeuksia.


Parhaiten vahvistat vastaanottoasentoa kun suoritat kaikki kyykyt samalla tavalla myös pohja-asennon osalta vain kuorma vaihtaa paikkaa.-Ina