Puntti blogi - Jalkojen käyttö vedossa

10.09.2023

Tempauksen ja rinnallevedon veto vaiheessa jalkojen ponnistuksella luodun liike-energian suuntautuminen vaikuttaa paljon noston taloudellisuuteen.

Liike-energian suuntautuminen tapahtuu paitsi nostajan painopisteen sijainnin mukaan myös polven ja lonkan koukistumisen ja suoristumisen (liikelaajuus sekä rytmi) johdosta.

Käymme läpi yhden yleisimmistä haasteista. Esimerkeissä lähtöasennot ovat polven päällä, mutta näihin asentoihin voi joutua myös kokonaista suoritetta tehdessään.


Liike-energia suuntautuu eteen tai ylös


Alla näkyvästä asennosta ponnistaessa  liike-energia ei voi suuntautua ylöspäin.

Kun suoristuminen tapahtuu ainoastaan lonkan ja lantion alueelta, lantio työntää tankoa eteenpäin. Tämän kaltaisissa nostoissa nostaja joutuu myös joko vetämään tangon takaisin omaan painopisteeseensä tai siirtämään oman painopisteensä tangon luo eli hyppäämään eteenpäin tangon alle ottaakseen sen vastaan.


Liike-energia, joka suuntautuu eteenpäin voidaan suunnata ylöspäin, jolloin tanko nousee korkeammalle ja pysyy lähellä nostajan vartaloa.

Alla vielä videot esimerkeistä välineen kanssa sekä havainnollistava esimerkki kuinka hyppäämisen liikemekaniikasta, jossa pätee samat yllä mainitut seikat.


- Ina