Puntti Blogi - Epäonnistumisen pelko
Kilpaileminen on taito. Kilpailutilanne on hyvin erilainen kuin harjoittelutilanne. Harjoitellessa kilpailutilannetta voidaan jäljitellä fyysisesti; ympäristö, valot ja äänet. Kuitenkin urheilija tietää, että kyseessä ei ole kilpailutilanne. Kilpailutilanne saattaa vaikuttaa urheilijaan psyykkisesti paljonkin. On kuitenkin yksilöllistä minkälaisia vaikutuksia sillä on. Usein sitä ei myöskään osaa etukäteen ennustaa jos ei ole koskaan kilpaillut.
Kilpailemiseen saattaa usein liittyä epäonnistumisen pelkoa tai muuta epävarmuutta. Joskus epäonnistumisen pelko jopa estää kilpailemasta.
Epäonnistumisen pelko
Epäonnistuminen tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Toiselle epäonnistuminen tarkoittaa sitä, että oma suoritus oli huonompi kuin jonkun muun suoritus. Toiselle epäonnistuminen tarkoittaa sitä, että oma suoritus oli huonompi kuin minkä tavoitteen oli omalle suoritukselleen asettanut (riippumatta siitä miten se vertaitui muihin).
Omien havaintojeni mukaan yksilöt, jotka asettavat onnistumisen ja epäonnistumisen mittarin omaan suoritukseensa eivät pelkää epäonnistumista samassa mittakaavassa kuin yksilöt, joiden mittarina on muiden suoriutuminen.
Epäonnistumisen pelko vaikuttaa myös olevan suuri yksilöillä, jotka sitovat oman arvonsa tekemiseen tai siihen miten olettavat muiden ihmisten näkevän itsensä oman suoriutumisensa kautta. Kun oma arvo riippuu siitä, miten sijoittui kilpailussa tai siitä, että voi sanoa itseään kilpaurheilijaksi tai sanooko joku muu ei ole mikään ihmekään, että epäonnistuminen pelottaa.
Katseen pitäminen omassa suorituksessa on tänä päivänä varsin haastavaa varsinkin jos käyttää sosiaalistamediaa. Siellä näkee kanssa urheilijoiden suorituksia jatkuvasti ja tietenkin erittäin huolella valitut 10 sekunnin pätkät, jotka on kuvattu siitä parhaasta kuvakulmasta. Tällä muodostuu mielikuva, että kilpailija suoriutuu aina äärimmäisen hyvin (koska se on ainoa mitä hänestä somessa näkee) ja samalla omat koko harjoitusviikon nostot olivat vain ihan ok.
Omaan tekemiseen keskittyminen ja oma arvo
Kuitenkin ainoa asia johon voi vaikuttaa on oma suoriutuminen. Jos huomaa, että somessa muiden tekemisen seuraaminen aiheuttaa ahdistusta ja negatiivista itsepuhetta omaan tekemiseen liittyen, kannattaa somen käyttöä tai sen sisältöä rajoittaa. Jos huomaa, että ympärillä on ihmisiä, jotka ruokkivat ihmisen arvottamisen tekojen, suoritusten tai saavutusten kautta, kannattaa käydä keskustelua tai rajata kanssakäymistä.
Kun oma arvo itselleen perustuu siihen kuka on ihmisenä eikä siihen miten rauta nousi tänään, vapautuu paljon potentiaalia omaan kilpasuoritukseen tai harjoitteluun. Kun ajatuksia ei täytä enää jatkuva vertailu muihin tai miettiminen mitä joku muu ajattelee, ehtii keskittyä paljon enemmän siihen mitä ja miten itse tekee.
Pian saattaa huomata, että omaan suoritukseen olikin todella tyytyväinen ennen kuin sitä edes vertasi siihen miten joku muu suoriutui samasta tehtävästä. Se olikin hyvä suoritus riippumatta mistään ulkopuolisesta tekijästä.
Aidosta voitontahdosta ja kilpailun halusta, jotka kumpuavat itseluottamuksesta ja oman arvon tunnosta, syntyy aina parempi suoritus kuin epäonnistumisen pelosta.
- Ina