Puntti blogi - Menestystarina

27.08.2023


Minulta kysyttiin muutama viikko sitten olisiko minulla kertoa menestystarinaa asiakkaiden tai valmennettavieni osalta.


Ensimmäisenä vastasin: Musta tuntuu, että niitä on joka puolella mihin katson!


Mitä on menestys?


Asiakkaiden ja valmennettavien osalta menestys tarkoittaa monia eri asioita. Ohjaan ja valmennan ihmisiä, jotka tekevät lajeja hyvin eri lähtökohdista, tavoitteilla ja resursseilla.


Joillakin on tähtäimessä menestys kilpakentillä, toisilla omassa hyvinvoinnissa, toisilla se on osata taito parhaalla mahdollisella tavalla tai olla niin vahva kuin voi.


Silloinkin kun tähtäin on kilpailullisessa menestyksessä rohkaisen asettamaan myös tavoitteita, jotka eivät ole sidonnaisia esimerkiksi kilpailuissa sijoittumiseen.


Kilpailuissa sijoittuminen on riippuvaista myös muiden suoriutumisesta, urheilija voi tehdä parhaan suorituksensa ikinä ja silti jäädä tavoittelemastaan sijoituksesta ja myös toisin päin, urheilija voi tehdä itselleen keskinkertaisen suorituksen ja silti sijoittua tavoitteidensa mukaisesti. Kumpikin näistä skenaarioista on menestystä ja on jokaisen omasta arvomaailmasta riippuvaista mitä ne merkitsevät itselle.


Minulle valmentajana ja urheilijana suurimpana menestyksenä näyttäyvät monet erilaiset asiat. Sinulle menestyksen pitäisi olla juuri sitä miten sen itse määrittelet.


Henkilökohtainen kasvu, hyvinvointi ja elämän laadun kohoaminen


On sanoinkuvaamaton tunne valmentajalle kun valmennettava, joka on aiemmin ollut itseään kohtaa armottoman vaativa ja, jonka itsepuhe on ollut erittäin negatiivista, alkaa puhua itsestään positiivisesti, luottamaan siihen, että johdonmukainen työ tulee kantamaan hedelmää. 

Tämä on menestystarina.


On sanoinkuvaamaton tunne valmentajalle kun valmennettava, joka on voinut psyykkisesti ja fyysisesti huonosti, kertoo vuoden harrastamisen jälkeen miten paljon hyvää liikuntaharrastus on tuonut elämään.

 Tämä on menestystarina.


On sanoinkuvaamaton tunne valmentajalle kun valmennettava, joka on ollut niin epävarma, ettei uskalla asettaa itselleen yhtäkään tavoitetta, astelee kilpakentälle itsevarmana ja tavoitteena omaennätys. 

Tämä on menestystarina.


Usein suurin menestys tulee jo matkalla.

- Ina