Puntti blogi - Harjoittelun keventäminen

03.09.2023


Pidemmät kevennykset (esim 1 viikko) liikuntaharrastuksessa ovat tarpeellisia silloin kun ylikuormitus rakentuu hiljalleen muutaman (tämä muutama viikko on hyvin yksilöllistä, toiselle se on 2 ja toiselle 5) viikon ajan eikä tästä ylikuormituksesta palautuminen tapahdu muutaman kevyen päivän aikana. Usein tällaisessa tapauksessa harjoitellaan +3 kertaa viikossa tai liikuntaharrastuksia on useampia.


Tietenkin kaiken muun elämän kuormitus vaikuttaa liikunnan kuormittavuuteen myös.


Jos liikuntaa harrastetaan 1-3 kertaa viikossa ja sen lisäksi ei harrasteta muita liikuntamuotoja on hyvin todennäköistä, että palautuminen treenin aiheuttamasta ylikuormituksesta tapahtuu jo saman viikon sisällä.


Silloin liikunnan näkökulmasta varsinaisia erillisiä kevennysjaksoja ei tarvita vaan on suositeltavampaa yrittää ylläpitää saavutettua harjoittelurytmiä, -volyymia ja -kuormitusta.


Asia tietenkään ei ole niin mustavalkoinen kuin mitä yllä, vaan siihen vaikuttaa esimerkiksi intensiteetti jolla harjoituksia tehdään. Tämä siis tarkoittaa, että mitä kovemmalla intensiteetillä harjoitukset painetaan läpi, sitä kauemmin siitä kestää palautua. Myös ohjelmoinnin näkökulmasta harjoituksia tarkoitetaan tehtäväksi eri intensiteetillä.


Kuormituksen keventäminen ja siihen parhaat keinot ovat myös hyvin yksilöllisiä. Joillekin paras tapa on vähentää treenikertoja esim. 5 ->3. Toiselle paras tapa keventää on pitää samat treenikerrat esim. 5 kpl, mutta keventää painoja. Kolmannelle sopii sama harjoituskerta volyymi sekä absoluuttinen kuorma (kg) mutta toistojen määrää on parasta vähentää.


Oletko miettinyt minkälainen kevennys sopii sinulle?

- Ina